Jeugdorkest Unico

Het jeugdorkest Unico werkt ongeveer tien maal per jaar mee aan een kerkdienst en begeleidt dan de samenzang, alleen of samen met orgel/piano. Het bestaat op dit moment uit zo’n 12 enthousiaste jongeren. De leiding is in handen van onze kerkmusicus
Marion Leentvaar, E marionmuziek63@gmail.com.

unico

Over de naam het volgende:

Om te beginnen is een combo een (kleine) samengestelde muziekgroep in wisselende samenstelling. Tot zover klopt het. Maar in een combo spelen altijd contrabas (of basgitaar) én drums een hoofdrol. En daar gaan we mank. Jeugdorkest dus. En een nieuwe naam … Ik kan u verzekeren dat er de nodige namen de revue zijn gepasseerd, zoals Combo XL, Ratatouille, ZKOZO (Zingen Kan Ook Zonder Orgel) en BAM! We werden het maar niet eens, totdat Jochem en Wouter Schuitemaker tijdens een repetitie in de kerk op het idee kwamen het jeugdorkest te vernoemen naar Unico van Ripperda, de heer van Weldam die in de grafkelder van de Hofkerk ligt begraven. Zo hadden we én een nieuwe, unieke naam én waren we meteen duidelijk gelinkt aan de Hofkerk en Landgoed Weldam. Beter kon niet en zo werd het Unico. Iedereen blij.

Maar het verhaal is nog niet uit! De voornaam Unico is bijzonder, die hoor je niet veel. Ik kende deze naam alleen van de componist Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam, die leefde van 1692 tot 1766 en prachtige muziek heeft geschreven voor kamerorkest. Tot mijn verbazing blijkt deze Unico geboren te zijn op kasteel Twickel. Toen de laatste telg uit het geslacht Ripperda kinderloos stierf, erfde de familie van Wassenaer het landgoed Weldam en werd Unico van Wassenaer Obdam ook heer van Weldam!! En zo is de cirkel weer rond.

Op internet is nog wel het één en ander te vinden over Unico van Wassenaer. Zo las ik bijvoorbeeld dat Unico Wilhelm van Wassenaer veel omging met Willem Bentinck, heer van Rhoon en Papendrecht, in wiens huis veel concertbijeenkomsten werden gehouden. Ook Unico was zeer muzikaal, maar het was in die tijd niet de gewoonte dat iemand van adel zich als musicus presenteerde. Toch heeft hij bekend muzikaal werk nagelaten. Het belangrijkst zijn wel de zes Concerti Armonici, die eeuwenlang waren toegeschreven aan Giovanni Batista Pergolesi. Dit prachtige barokwerk werd in 1980 door de Britse musicoloog Albert Dunning in oorspronkelijk handschrift van Unico ontdekt in de bibliotheek van kasteel Twickel, met diverse opmerkingen van Unico zelf over de matige kwaliteit van de partituur. Enkele jaren later zijn nog drie fluitsonates van zijn hand ontdekt in Rostock.

Marion Leentvaar