Via Crucis 31 maart

‘Via Crucis’, Franz Liszt in de piano solo versie.

Begeleid door ‘Lijdensweg voor Ongelooflijke’ van Marinus van den Berg,

 Pieter Grimbergen, piano

Erik Lips, verteller

OVER HET PROGRAMMA…

Doorgaans kenmerkt de muziek van Franz Liszt zich door pianistieke genialiteit in de vorm van pure acrobatiek. Echter, in dit werk laat Liszt zich van een extreem andere kant zien: verstilling, fragmentarisch, ingetogen, soms een felle uitbarsting en van een zeer religieuze beleving. Noten worden stilte, het werk is een meditatie. Van de speler vraagt het een zeer grote beheersing, van de luisteraar een volkomen meegaan in de intensiteit van de beleving,

De versie voor koor solisten en piano/orgel geniet meer bekendheid, maar aanvankelijk schreef Liszt dit werk voor piano solo. Zou de afwezigheid van tekst de luisteraar meer vrijheid geven? Dat is aan bezoeker van dit concert om zelf te ervaren.

Dit werk van Liszt luidt een geheel nieuwe periode in bij Liszt zelf: dissonanten lossen niet meer op en zelfstandige expressie middelen geworden. Een zeer pril begin van wat in de 20e eeuw zou worden uitgewerkt.

Pieter Grimbergen heeft in 2017 een tournee gemaakt met dit werk. In diverse kerken en theaters in Nederland speelde hij de Via Crucis, vaak met verteller Erik Lips die de teksten van Marinus van den Berg uitspreekt, de ‘Lijdensweg voor Ongelooflijken’. Een bijzondere naam voor teksten die van den Berg heeft gemaakt, geïnspireerd door de afbeeldingen van ‘Le Calvaire’ van kunstenaar Jean Luc Bondeau die te zien zijn in de kathedraal van Lille (F). Het zijn geen gedichten maar korte overpeinzingen die de kruisweg naar het heden trekken, naar de mensheid in het algemeen.

OVER DE UITVOERENDEN…

Pieter Grimbergen (1959) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en in Parijs. Vele buitenlandse tournees (USA, Argentinië, Scandinavië) en concerten in Nederland, tezamen met meer dan 40 radio-opnamen, staan op zijn naam. Naast concert pianist is Pieter Grimbergen ook mental coach voor mensen die gidsing in het leven kunnen gebruiken.

Erik Lips (1958) is historicus en kunsthistoricus. Hij geeft les aan het lyceum Sancta Maria in Haarlem en is een veel gevraagd columnist voor diverse vakbladen. Naast zijn belangstelling voor de middeleeuwen richt Erik zich in het bijzonder op de kunst van de wederopbouw, de jaren ’50 en ’60.