opvolging acceptgiro

Zoals wel bekend zal zijn is het per 1 juni 2023 niet meer mogelijk om betalingen te doen via een acceptgiro. Kerkrentmeesters hebben zich sinds november vorig jaar georiënteerd op nieuwe mogelijkheden, namelijk iDEAL, incasso, QR-code, een ‘Gevenknop’ op website, GIvT, Appostel, Kerkapp. Wij zijn daarbij uitgekomen op het systeem Appostel / SKG Collect. Dat bestaat uit een app Appostel, die kan worden gedownload op een mobiele telefoon. En een betaalsysteem met verschillende betaalvarianten. Die zijn allemaal toekomstbestendig en voor velen al gebruikelijk. Wij realiseren ons dat voor een aantal ouderen dat niet geldt, maar zij kunnen een beroep doen op een kerkrentmeester of diaken die hen graag behulpzaal willen zijn.

De reden om voor dit systeem te kiezen is dat het systeem speciaal is ontwikkeld voor de PKN en haar gebruikers van het landelijke systeem LRP, en dat kerkrentmeesters al de nodige ervaring hebben opgedaan met Kerkbalans en het maken van brieven vanuit LRP, waarop wij al jaren zijn aangesloten. Ook de diaconie steunt dit besluit omdat zij eveneens met LRP werken. En de kleine kerkenraad is over deze ontwikkeling geïnformeerd.

Naast de nieuwe manier van doneren biedt het systeem ook allerlei mogelijkheden voor communicatie binnen de gemeente, zoals agenda, chat, contactenlijst. Als daar behoefte aan is, zullen die mogelijkheden ook worden toegepast. En we kunnen aan onze website een webwinkel koppelen (collectebonnen!). En ten slotte: het collecteren tijdens de dienst krijgt een modern jasje, maar ook de vertrouwde mogelijkheden als contant geld en collectebonnen blijven.

Er zal na de zomer een uitgebreid introductieprogramma worden opgesteld, en het zal gefaseerd worden ingevoerd, om te beginnen met het verjaardagsfonds en de actie kerkblad. Om het goed te laten werken, moet veel worden ingesteld in allerlei systemen. Natuurlijk zullen we problemen tegenkomen, en zal er wel eens iets niet naar wens verlopen, maar we zijn ervan overtuigd dat we op deze manier gezamenlijk een forse stap voorwaarts kunnen maken.

Een van de problemen die we zijn tegengekomen is dat de kerkleden dan een andere bankrekening moeten gebruiken, waarbij na verwerking en administratie het geld weer op onze vertrouwde bankrekening wordt overgemaakt. Daar zijn we nog niet helemaal uit.

Kerkrentmeesters